Kierunek z tradycją i przyszłością

   Zootechnika to nauka zajmująca się chowem, hodowlą i użytkowością zwierząt gospodarskich. Są to szczególne studia, uczą wiedzy o potrzebach pokarmowych, rozrodczych, behawioralnych zwierząt takich gatunków jak bydło domowe, konie, trzoda chlewna, owce, kozy, zwierzęta futerkowe, owady użytkowe, różne gatunki drobiu i ryb. Są to gatunki zwierząt udomowione przez człowieka tysiące lat temu i służące człowiekowi w różny sposób na przestrzeni wieków, zarazem wpisując się w krajobraz obszarów wiejskich.

   Poznanie zasad genetyki i metod hodowlanych stosowanych w hodowli zwierząt gospodarskich jest odpowiedzią na zmieniające się uwarunkowania środowiskowe, ekonomiczne, bieżące oczekiwania przemysłu przetwórczego. Zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego kraju i konkurencja na rynkach zagranicznych wymusza wysoką jakość żywności pochodzenia zwierzęcego, bo takiej oczekuje konsument. Spełniając te oczekiwania zootechnik musi znać możliwości fizjologiczne zwierząt, procesy je kształtujące i sposoby modyfikowania produktów pochodzenia zwierzęcego by były pełnowartościowe, bezpieczne i zdrowe dla ludzi.

Jesteśmy również tutaj!