W dniu 13 stycznia 2024 r. gościliśmy na Wydziale Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt w ramach zajęć z przedmiotu „Intensywne Systemy Produkcji Zwierzęcej” realizowanego dla studentów kierunku Zootechnika studiów II stopnia przedstawicieli dwóch firm: Panią mgr inż. Katarzynę Asman z firmy Cargill oraz Panią dr inż. Malwinę Zając z firmy Rettenmaier JRS.
Firma Cargill rozpoczął swoją działalność w Polsce w 1991 r., otwierając pierwsze biuro w Warszawie. Dziś zatrudnia około 3 000 osób w 23 lokalizacjach w całym kraju. Firma prowadzi działalność w następujących obszarach: żywienie zwierząt, produkcja syropów skrobiowych, glutenu oraz alkoholu etylowego, handel zbożami, śrutami i roślinami oleistymi, import surowców i dodatków spożywczych oraz zarządzanie ryzykiem. Polski odział firmy Cargill ściśle współpracuje z oddziałami w innych krajach (Niemcy, Szwajcaria, Argentyna, Holandia i Ukraina), aby na co dzień zapewnić jak najlepsze produkty i rozwiązania dla swoich klientów. W pierwszej części zajęć Pani Katarzyna Asman zapoznała studentów
z prowadzonymi przez firmę badaniami dotyczącymi scharakteryzowania potencjalnego klienta sektora pasz dedykowanych dla drobiu utrzymywanego w warunkach chowu przydomowego. Następnie prelegentka poruszała tematykę związaną z obecnie rozwijającymi się trendami w tzw. przydomowym odchowie drobiu. W końcowej części swojego wystąpienia Pani Katarzyna Asman przedstawiła studentom portfolio produktów firmy Cargill dotyczące m.in. pasz przeznaczonych dla różnych gatunków drobiu przydomowego z linii Kurka Naturka oraz produktów mineralno-witaminowych przeznaczonych dla drobiu przydomowego z linii ProZdorowo.
W kolejnej części zajęć studenci zapoznali się z ofertą firmy Rettenmaier JRS. Rettenmaier JRS to światowy leader w produkcji włókna surowego działający na rynku od 1877 r. Włókno to jest stosowane w wielu dziedzinach życia m.in. w farmacji, kosmetyce, budowie dróg, w przemyśle spożywczym i w żywieniu zwierząt. Firma oferuje innowacyjne produkty ARBOCEL® oraz VITACEL®. Koncentrat włókna surowego ARBOCEL® to produkt, który nie posiada frakcji rozpuszczalnej, fermentującej w odróżnieniu od konwencjonalnych źródeł włókna takich jak otręby, śruta sojowa czy wysłodki buraczane. Wysoce zfibrylizowane włókna ARBOCELU® tworzą w układzie pokarmowym trójwymiarową nierozpuszczalną sieć cząstek, które pęczniejąc rozluźniają strukturę treści jelitowej i korzystnie wpływają na sekrecję enzymów. VITACEL® to funkcjonalne odżywcze włókna roślinne i błonniki pokarmowe, które produkowane są z najwyższej jakości surowców owocowych, warzywnych oraz zbożowych. Mają one zarówno funkcje odżywczo-fizjologiczne, jak i spełniają wymagania funkcjonalne
w przemyśle spożywczym. Pani dr Malwina Zając przybliżyła studentom rolę koncentratu włókna surowego ARBOCEL® w żywieniu trzody chlewnej m.in. loch prośnych. Włókno ARBOCEL® ogranicza stres cieplny, poprawia konsystencję kału, ułatwia wyproszenia, zwiększa liczbę żywo urodzonych prosiąt, przyspiesza pobranie siary, zwiększa pobranie wody w trakcie laktacji (ogranicza MMA), poprawia pobrania paszy w czasie laktacji, zwiększa strawność składników pokarmowych oraz poprawia dobrostan loch w czasie ciąży. Koncentrat włókna ARBOCEL® podawany do paszy dla norek i lisów ma korzystny wpływ na jakość ich skór. Włókno ARBOCEL® jest także stosowane w karmach typu Pet Food, szczególnie w dietach niskokalorycznych i wspomaga trawienie u psów oraz kotów, jest ważnym dodatkiem dla starszych psów, szczeniąt oraz w produktach czyszczących zęby. VITACEL® to naturalny koncentrat włókna surowego, który stosowany w odchowie cieląt przyśpiesza rozwój ich żwacza i poprawia wskaźniki przyżyciowe cieląt. Wczesne wprowadzenie go do diety umożliwia szybsze przyzwyczajenie ssących cieląt do pobierania pasz z włóknem i zapobiega zaburzeniom pokarmowym. Następnie głos zabrał Pan mgr inż. Jakub Urban, absolwent naszego Wydziału obecnie będący również doktorantem oraz pracownikiem Katedry Hodowli i Żywienia Zwierząt INZ SGGW w Warszawie, przestawił znaczenie dodatku koncentratu włókna surowego ARBOCEL® w produkcji drobiarskiej. W przypadku drobiu ARBOCEL® poprawia nieśność, wykorzystanie paszy, zwiększa masę jaja, pozytywnie wpływa na konsystencję odchodów, co sprawia, że warunki odchowu ptaków są dla nich korzystniejsze, a ściółka jest w mniejszym stopniu zawilgocona. Pan mgr Jakub Urban przedstawił wyniki doświadczeń zrealizowanych w ramach przygotowywanej rozprawy doktorskiej.
Składamy serdeczne podziękowania Pani mgr inż. Katarzynie Asman i Pani dr inż. Malwinie Zając za przedstawienie osobistych ścieżek kariery zawodowej oraz podzielenie się swoją praktyczną wiedzą ze studentami Wydziału Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt SGGW.