W dniu 4 listopada 2024 r. na Wydziale Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt, w ramach przedmiotu “Intensywne systemy w produkcji zwierzęcej” dla studentów studiów stacjonarnych II stopnia kierunku Zootechnika gościliśmy przedstawicieli firmy Cobb Germany. Zaszczycili nas swoją obecnością Panowie Ireneusz Rosada, Tomasz Torgowski i Piotr Czaplicki. Firma Cobb Germany od ponad 25 lat swojego istnienia angażuje się w doskonalenie postępu genetycznego drobiu zapewniając stały wzrost potencjału produkcyjnego na wszystkich obszarach produkcji kurcząt brojlerów i stad rodzicielskich. Obecnie dystrybuuje swój materiał genetyczny do ponad 20 krajów Europy Środkowej i Wschodniej. Ogólnoświatowy sukces firmy Cobb opiera się w głównej mierze na wykorzystaniu wyników chowu poszczególnych linii hodowlanych w różnych warunkach środowiskowych. Pan Piotr Czaplicki omówił momenty krytyczne w początkowym okresie odchowu kurcząt ze szczególnym zwróceniem uwagi na warunki odchowu, prawidłowe zadawanie paszy i wody w pierwszych dniach życia. Pan Tomasz Torgowski omówił wpływ mikroklimatu i jakości wody na wyniki produkcyjne kurcząt w czasie odchowu, zwracając szczególną uwagę na transport piskląt oraz czas jaki spędzają w klujniku. Pan Ireneusz Rosada odpowiadał na liczne pytania studentów dotyczące praktycznych zaleceń w odchowie kurcząt brojlerów, dzieląc się swoją wiedzą i bogatym doświadczeniem zawodowym.
Serdecznie dziękujemy przedstawicielom firmy Cobb Germany za przekazanie wiedzy i podzielenie się praktycznym doświadczeniem ze studentami Wydziału Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt SGGW.