W dniu 11.12.2025 r gościliśmy na Wydziale Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt w ramach zajęć z przedmiotu „Intensywne Systemy Produkcji Zwierzęcej” realizowanego dla studentów kierunku Zootechnika studiów II stopnia Pana Mariusza Kopcia z firmy KWS, który przybliżył studentom zastosowanie żyta hybrydowego i sorga w żywieniu świń oraz drobiu, a także buraków cukrowych w żywieniu bydła. Firma od ponad 165 lat zajmuje się uprawą roślin poprawiając ich potencjał genetyczny dzięki zastosowaniu nowych technologii i programów hodowlanych. Na wstępie Pan Mariusz Kopeć omówił sytuację polskich rolników i ich obawy przed konkurencją z Ukrainy i żywnością, które ma być sprowadzana do UE z krajów Mercosur. Następnie przedstawił zalety żyta hybrydowego, które dobrze plonuje na glebach uboższych nie tylko w składniki odżywcze ale także w wodę, wskazując na wiele jego zalet dorównujących pszenżytu. Coraz większym zainteresowaniem cieszy się sorgo, którego nasiona mogą być stosowane w mieszankach dla świń i dla drobiu, a uprawiane na biomasę mogą być wykorzystane w żywieniu bydła. Inne odmiany tego zboża stosowane są w przemyśle spożywczym (pieczywo bezglutenowe, kasze, pop corn, mąka). Natomiast KWS Feedbeet to wysokowydajna odmiana buraka paszowego, ceniona za wysokie i stabilne plony, doskonały smak i wysoką strawność, co poprawia jakość mleka (zawartość tłuszczu i białka) u krów mlecznych, zwiększa energię z paszy i zmniejsza potrzebę stosowania pasz treściwych, oferując rolnikom stabilność dostaw i obniżenie kosztów produkcji.