W dniu 1 grudnia 2025 r. gościliśmy na Wydziale w ramach przedmiotu „Intensywne systemy w produkcji zwierzęcej” dla studentów studiów II stopnia kierunku zootechnika Pan Grzegorza Kędzierskiego – Dyrektora Zarządzającego firmy PELLON sp. z o.o. Studenci poznali system żywieniem świń na mokro, dzięki któremu zarządzanie produkcją trzody chlewnej i jej optymalizacja stają się bardziej efektywne i umożliwia uzyskanie lepszych wyników. Żywienie płynne FeedFlow sprawdza się w żywieniu warchlaków i tuczników a także w przypadku loch prośnych i karmiących. Zadawana pasza w zależności od grupy wiekowej i produkcyjnej świń zawiera od 21% do 28% suchej masy. Zaletą takiego żywienia jest większa efektywność karmienia, bo każda z grup produkcyjnych świń otrzymuje odpowiednią mieszankę przygotowaną specjalnie dla niej w odpowiednim czasie. Za pomocą zbiornika lub zbiorników do fermentacji można zoptymalizować poziom zawartości bakterii w mieszance oraz poprawić stan zdrowia zwierząt. Za pomocą zbiornika lub zbiorników do fermentacji można zoptymalizować poziom zawartości bakterii w mieszance oraz poprawić stan zdrowia zwierząt. Jest wiele rozmiarów mieszalników – od 200 do 9000 litrów.  Mieszalniki firmy PELLON są zawsze sześciokątne, co w połączeniu z nowym, mocniejszym mieszadłem zapewnia wyjątkowo efektywne mieszanie. Po karmieniu wybrane lub wszystkie rury mogą być wyczyszczone przy użyciu wody lub sprzężonego powietrza. Na filmie studenci zobaczyli karmienie warchlaków tzw. zupą czyli paszą sfermentowaną dzięki czemu nie ma zapylenia w chlewni, a zoptymalizowany poziom zawartości bakterii w mieszance poprawia stan zdrowia zwierząt.

W drugiej części zajęć Pan Grzegorz przedstawił studentom ofertę firmy PELLON skierowaną do producentów bydła. Pokazał działanie Robot Combi do przygotowania i zadawania paszy dla bydła zarówno w oborach uwięziowych jak i wolnostanowiskowych; Concentarte Robot – robot na podwieszonych szynach do zadawania pasz treściwych, który się zmieści w najciaśniejszych pomieszczeniach i ma możliwość podawania od 1 do 4 różnych pasz. Pan Grzegorz zapoznał studentów z automatycznymi systemami karmienia bydła, które pozwalają stosować zaawansowane strategie żywieniowe, ponieważ automat wykonuje wszystkie czynności (ważenie komponentów, rozdrabnianie, mieszanie, zadawanie), a człowiek jedynie opracowuje programy żywieniowe. Zaletą automatycznego karmienia bydła jest także mniej stresu dla krów, ponieważ urządzenia działają cicho, nie produkują spalin, a pasza podawana jest często i jest zawsze świeża. Automaty żywieniowe firmy PELLON np. Robot Combi mogą obsługiwać stada bydła od 20 do 1000 sztuk, są dostosowane do pracy w oborach wolnostanowiskowych i stanowiskowych. Pierwszy robot do zadawania pasz treściwych zainstalowany został w Polsce ponad 20 lat temu.

W drugiej części zajęć głos zabrał Pan mgr inż. Kamil Lutostański, który jest synem właścicieli i reprezentantem trzeciego pokolenia zajmującego się drobiem nieśnym. Gospodarstwo Rolne – Ferma Drobiu LUTOSTAŃSCY to niewielkie, rodzinne gospodarstwo, które od ponad sześćdziesięciu lat specjalizuje się w produkcji jaj konsumpcyjnych w klatkowym oraz ściółkowym systemie produkcji. Dodatkowo w ramach działalności gospodarstwa prowadzona jest również produkcji roślin zbożowych wykorzystywanych do wytwarzania pasz skarmianych w żywieniu niosek w myśl strategii „Od pola do stołu”. W pierwszej części swojego wystąpienia Pan Kamil przedstawił historię gospodarstwa zaczynając od samego początku, czyli od 1963 roku. Następnie poruszony został temat dotyczący fermowych systemów utrzymania niosek (z naciskiem na chów ściółkowy i klatkowy), a także obiektów inwentarskich oraz elementów wyposażenia wykorzystywanych w prowadzonych systemach chowu. Jednorazowo na fermie przebywa 10 tys. kur niosek, a dzienne produkcja jaj wynosi 9 tys. Odbiorcami jaj są hurtownie, ale także szkoły, szpitale, okoliczne sklepy, targowiska i indywidualni odbiorcy. Na koniec Pan Kamil przypomniał słuchaczom system stosowany w oznaczeniu klas wagowych oraz jakościowych jaj konsumpcyjnych. Zwracał uwagę jak ważna w produkcji zwierzęcej jej obserwacja ptaków, znajomość ich behawioru i wysoki poziom  dobrostanu w chowie kur niosek.