W dniu 8 grudnia 2025 r. gościliśmy na Wydziale Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt w ramach zajęć z przedmiotu „Intensywne Systemy Produkcji Zwierzęcej” realizowanego dla studentów kierunku Zootechnika studiów II stopnia Panią mgr inż. Adrianę Jaroszek przedstawicielkę firmy Addicoo Group oraz Pana Dyrektora dr inż. Marcina Kamińskiego przedstawiciela polskiego oddziału firmy Lucta.
Firma Addicoo Group jest czeską firmą, która od niedawna rozszerzyła swoją działalność także na Polskę. Strategią firmy jest wprowadzanie na rynek dodatków paszowych, które poprawiają status zdrowotny zwierząt, a także samą ekonomikę produkcji. Dodatkowo firma oferuje programy wspomagania mikrobiomu przewodu pokarmowego dla drobiu, trzody chlewnej i bydła oraz działa prężnie prowadząc badania naukowe w celu rozwoju oferowanych produktów. W trakcie trwania pierwszej część zajęć Pani mgr inż. Adriana Jaroszek przybliżyła studentom historię firmy, a następnie przedstawiła bliżej najpopularniejsze produkty oferowane przez Addicoo Group: Fortibac®, Fortibac® X-Energy i Fortibac® Multi przeznaczone dla drobiu oraz Fortibac® i Fortibac® F Plus wykorzystywany w odchowie trzody chlewnej. Produkty doskonale działają w kierunku korzystnej stymulacji przewodu pokarmowego wspomagając rozwój i regenerację nabłonka jelit, stabilizację mikrobioty jelitowej, redukując stany zapalne w organizmie, finalnie wpływając także na poprawę wyników produkcyjnych.
Drugą część zajęć poprowadził Pan Dyrektor dr inż. Marcin Kamiński, który na początku swojego wytapiania zapoznał studentów z najważniejszymi wydarzeniami w historii firmy. Lucta to hiszpańska firma założona w 1949 r. zatrudniająca globalnie ponad 1 tys. osób. Firma specjalizuje się w tworzeniu i produkcji dodatków sensorycznych dla zwierząt, a także aromatów do żywności i kompozycji zapachowych do chemii gospodarczej, które znajdują zastosowanie w różnych branżach. Dodatki sensoryczne dla zwierząt firmy Lucta odgrywają istotną rolę w poprawie smakowitości pasz oraz wpływają na zwiększenie jej pobrania. Firma Lucta dysponuje innowacyjnym zapleczem badawczym wchodzącym w skład Działu Innowacji zlokalizowanego na terenie Uniwersytetu Autonomicznego w Barcelonie. Centrum badawcze poza określaniem biologicznych aktywności dodatków paszowych, zajmuje się testowaniem najnowszych rozwiązań w żywieniu trzody chlewnej, przeżuwaczy oraz drobiu. Na początku spotkania Pan Dyrektor podkreślił znaczenie smaku i zapachu w żywieniu bydła i trzody chlewnej oraz jednoznacznie wskaz ich preferencje smakowo-zapachowe. Ponadto w trakcie swojego wstąpienia Pan Doktor przedstawił możliwości, które stwarza wykorzystanie dodatków sensorycznych w żywieniu wybranych grup zwierząt gospodarskich (bydło oraz trzoda chlewna).
Składamy serdeczne podziękowania Pani mgr inż. Adrianie Jaroszek oraz Panu dr inż. Marcinowi Kamińskiemu za przedstawienie osobistych ścieżek kariery zawodowej oraz podzielenie się swoją praktyczną wiedzą ze studentami Wydziału Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt SGGW.









