W dniu 20 stycznia 2025 roku gościliśmy na Wydziale Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt w ramach zajęć z przedmiotu „Intensywne Systemy Produkcji Zwierzęcej” realizowanego dla studentów kierunku Zootechnika studiów II stopnia przedstawiciela firmy Orion Pharma Poland Sp. z o. o. Pana dr Michała Gaguckiego oraz przedstawiciela Gospodarstwa Rolnego-Fermy Drobiu LUTOSTAŃSCY Pana mgr inż. Kamila Lutostańskiego.

Firma Orion Pharma Poland Sp. z o.o. jest oddziałem fińskiej firmy farmaceutycznej, której produkty są obecne w wielu obszarach, także w medycynie weterynaryjnej i produkcji zwierzęcej. W trakcie swojej prezentacji Pan dr Michał Gagucki przedstawił studentom zagadnienia związane ze znaczeniem mikrobioty jelitowej w produkcji drobiarskiej. Jednym ze sztandarowych produktów oferowanych przez firmę jest Broilact®. Broilact® to fizjologiczna (ustabilizowana) mikrobiota jelitowa uzyskana od zdrowej, dorosłej kury. Kolonizuje ona powierzchnię przewodu pokarmowego tworząc naturalną, dominującą mikrobiotę jelitową. Broilact® jest produktem, który spełnia założenia koncepcji Nurmiego, z którą w trakcie zajęć zapoznał studentów Pan dr Michał Gagucki. Koncepcja Nurmiego opiera się na wykorzystaniu mechanizmu konkurencyjnego wykluczania i zasiedlaniu przewodu pokarmowego mikrobiotą jelitową zdrowej, dorosłej kury. Studenci dowiedzieli się również jak ważne jest zachowanie łańcucha mikrobiologicznego w produkcji drobiarskiej oraz jakie są zagrożenia, kiedy łańcuch ten zostaje przerwany. Jedna dawka produktu Broilact® zastosowana w wylęgarni lub przy wstawieniu piskląt zapewnia trwającą przez całe życie naturalną ochronę przed chorobotwórczymi bakteriami. Już po 60 minutach od podania mikrobioty ptaki są chronione przed różnymi patogenami a szczególnie przed drobnoustrojami z rodzaju Salmonella. Konsekwentne stosowanie produktu oraz skuteczne zarządzanie zabiegami higienicznymi na fermie prowadzą do zmniejszenia potrzeby leczenia przeciwdrobnoustrojowego ptaków, ograniczając zużycie antybiotyków.

W drugiej części zajęć głos zabrał Pan Kamil Lutostański, który jest synem właścicieli oraz reprezentantem trzeciego pokolenia zajmującego się drobiem nieśnym. Gospodarstwo Rolne – Ferma Drobiu LUTOSTAŃSCY to niewielkie, rodzinne gospodarstwo, które od ponad sześćdziesięciu lat specjalizuje się w produkcji jaj konsumpcyjnych w klatkowym oraz ściółkowym systemie produkcji. Dodatkowo w ramach działalności gospodarstwa prowadzona jest również produkcji roślin zbożowych wykorzystywanych do wytwarzania pasz skarmianych w żywieniu niosek w myśl strategii „Od pola do stołu”. W pierwszej części swojego wystąpienia Pan Kamil przedstawił historię gospodarstwa zaczynając od samego początku, czyli od 1963 roku. Następnie poruszony został temat dotyczący fermowych systemów utrzymania niosek (z naciskiem na chów ściółkowy i klatkowy), a także obiektów inwentarskich oraz elementów wyposażenia wykorzystywanych w prowadzonych systemach chowu. Na koniec Pan Kamil przypomniał słuchaczom system stosowany w oznaczeniu klas wagowych oraz jakościowych jaj konsumpcyjnych.

Składamy serdeczne podziękowania Panu dr Michałowi Gaguckiemu i Panu mgr inż. Kamilowi Lutostańskiemu za przedstawienie osobistych ścieżek kariery zawodowej oraz podzielenie się swoją praktyczną wiedzą ze studentami Wydziału Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt SGGW.