Studenci z wizutą w Zakładzie pakowania i przetwórstwa jaj

W dniu 14. maja 2022 r. studenci studiów niestacjonarnych I stopnia na kierunku zootechnika, w ramach przedmiotu „Prewencja weterynaryjna i bezpieczeństwo żywności pochodzącej od zwierząt dzikich i gospodarskich” odwiedzili Zakład pakowania i przetwórstwa jaj OLDAR Group Sp. z o. o.  Firma została założona w 1990 r., dostarcza najwyższej jakości jaja kurze i przepiórcze oraz pasteryzowaną masę jajową do hurtowni, przetwórni i sieci handlowych na całym świecie. Z działalnością firmy bliżej zapoznała studentów absolwentka naszego Wydziału Pani mgr inż. Aleksandra Dasiewicz, pełnomocnik ds. jakości, zajmująca się zarządzaniem systemami jakości, ich wdrażaniem i utrzymaniem wymagań standardów IFS, BRC (łączący wymagania zawarte w ISO9000, HACCP, GMP, GHP) oraz KAT. Po krótkim wprowadzeniu, studenci mogli przyjrzeć się pracy Zakładu oraz skonfrontować wiedzę teoretyczną z zakresu systemów zapewniania jakości w zakładach produkujących i obracających żywnością pochodzenia zwierzęcego z praktyką. Serdecznie dziękujemy Pani Aleksandrze Dasiewicz za interesujące przedstawienie wymienionych zagadnień i odpowiedzi na nurtujące studentów pytania, licząc jednocześnie na dalszą współpracę.